Σαμσαρέλος Φίλιππος του Δ. - Ζαγορά

 

Συνοπτική βιογραφία

 

Γιατρός και πολιτικός της Αγιάς. Καταγόταν από τη Ζαγορά του Πηλίου. Αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών κατά το ακαδημαϊκό έτος 1872-1873. Εγκαταστάθηκε στην Αγιά προς άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος. Εκλέχθηκε Δήμαρχος Αγιάς, την οποία προστάτευσε κατά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

 

Πρώιμη ηλικία - Οικογενειακοί δεσμοί

 

Σύμφωνα με δημοσίευση του εντύπου “Θεσσαλικά Χρονικά” (1935), ο Φίλιππος Δ. Σαμσαρέλος καταγόταν από τη Ζαγορά του Πηλίου.[i], [ii]. 

Γιος του Φίλιππου Σαμσαρέλου ήταν ο επίσης ιατρός και βουλευτής Αγιάς Δημήτριος Σαμσαρέλος[x].

 

 

Σπουδές

Σπούδασε την ιατρική επιστήμη στο Πανεπιστήμιο Αθηνών[i], [ii]. Σε έκδοση του Πανεπιστημίου Αθηνών αναγράφεται ότι ο Φίλιππος Σαμσαρέλος του Δ. έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής κατά το ακαδημαϊκό έτος 1872-1873 επί Πρυτανείας του περίφημου Καθηγητή της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους Κωνσταντίνου Παπαρρηγόπουλου. Στην αξιολόγησή του κρίθηκε με βαθμολογία «λίαν καλῶς». Ως πατρίδα του αναφέρεται η Θετταλομαγνησία[iii].

 

Ιατρικό έργο – δράση

 

Τα “Θεσσαλικά Χρονικά” (1935) μας πληροφορούν ότι εγκαταστάθηκε στην Αγιά προς άσκηση του ιατρικού επαγγέλματος[iv], [v]. Στις 8 Οκτωβρίου του 1882, το Ιατροσυνέδριο, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδριάσεώς του, απεφάσισε ότι ο Φ. Δ. Σαμσαρέλος δικαιούται της απολύτου αδείας «τοῦ μετέρχεσθαι τήν ἰατρικήν ἐν Ἑλλάδι»[vi].  

 

Δράση σε άλλους τομείς

 

            Ο Φίλιππος Σαμσαρέλος ασχολήθηκε με τα κοινά της Αγιάς και, όπως καταγράφεται στα “Θεσσαλικά Χρονικά”, εκλέχθηκε Δήμαρχός της, υπηρετώντας την κωμόπολη και την επαρχία της[vii], [viii].

            Αναφέρεται από τον Αν. Καθηγητή Βιοχημείας και Ιστορίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, δισέγγονο του Φίλιππου Σαμσαρέλου, Δημήτριο Χριστοδούλου ότι ο Φ. Σαμσαρέλος, κατά τον ατυχή ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, προστάτευσε την Αγιά από σχεδιαζόμενο πυρπολισμό και τους κατοίκους της από βέβαιο θάνατο κατά την προέλαση των Τούρκων. Προς τούτο, ενημέρωσε τους κατοίκους να εκκενώσουν εγκαίρως την κωμόπολη και να καταφύγουν στα ορεινά. Ο ίδιος παρέμεινε στην Αγιά ως δήμαρχος για να «υποδεχθεί» τους εισβολείς και τους εξευμένισε χαρίζοντάς τους 5.000 αιγοπρόβατα από την προσωπική του περιουσία[ix]. Παρά ταύτα, φυλακίστηκε από τους Οθωμανούς στη Λάρισα. 

    ________________________________________

[i] Σγάντζος Μ. “Οι γιατροί, φαρμακοποιοί και μαίες”, 2007, σελ. 270, Υποσημειώσεις.

[ii] “Θεσσαλικά Χρονικά”, Έκτακτος Έκδοσις, Αθήναι 1935, σελ. 108.

 

[iii] Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Λόγος εκφωνηθείς την ΚΓ΄ Οκτωβρίου 1873, Πίναξ Γ.1, α)α: 77, σελ. 39.

[iv] Σγάντζος Μ., “Οι γιατροί, φαρμακοποιοί και μαίες”, 2007, σελ. 270, Υποσημειώσεις.

[v] “Θεσσαλικά Χρονικά”, Έκτακτος Έκδοσις, Αθήναι 1935, σελ. 108.

[vi] Σγάντζος Μ., έ.α., σελ. 270.

[vii] Σγάντζος Μ., έ.α., σελ. 270, Υποσημειώσεις.

[viii] “Θεσσαλικά Χρονικά”, Έκτακτος Έκδοσις, Αθήναι 1935, σελ. 108.

[ix] Χριστοδούλου Δημήτριος του Θεοφάνους, Αναπληρωτής Καθηγητής Βιοχημείας και Ιστορίας της Ιατρικής του ΑΠΘ, δισέγγονος του Φ. Σαμσαρέλου [προσωπική επικοινωνία, Οκτώβριος 2017].

[x] “Θεσσαλικά Χρονικά”, Έκτακτος Έκδοσις, Αθήναι 1935, σελ. 108.