Κασσιόπουλος ή Κασιόπουλος Κωνσταντίνος του Π. – Βόλος - Παθολόγος
Ήταν παθολόγος γιατρός που εργάστηκε στον Βόλο. Το όνομά του απαντάται σε απόφαση της συνεδρίασης με αριθμό 21 του Δημοτικού Συμβουλίου Παγασών (Βόλου) στις 19 Οκτωβρίου του 1909. Η απόφαση που είχε τον αριθμό 117 εγκρίνει το 13ο ψήφισμα του Αδελφάτου του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου και χορηγεί έκτακτη πίστωση 375 δραχμών για την πληρωμή του γιατρού. Η αμοιβή του γιατρού αφορά ιατρικές επισκέψεις που ο ίδιος πραγματοποίησε στον ασθενούντα – και στη συνέχεια αποβιώσαντα – Ζωσιμά Εσφιγμενίτη (1835 - 1902). Σημειωτέον ότι ο Ζωσιμάς Εσφιγμενίτης υπήρξε λόγιος μοναχός από το Πήλιο, ο οποίος εγκαταστάθηκε στον Βόλο, διατηρώντας το σχήμα του. Είχε σπουδαίο έργο στην έρευνα της ιστορίας και του πολιτισμού, ίδρυσε βιβλιοθήκη και πολέμησε την αμάθεια. Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι η πληρωμή του γιατρού αποφασίζεται με καθυστέρηση επτά ετών από τον θάνατο του σπουδαίου μοναχού.
Το έτος 1911 και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου, το όνομα του γιατρού αναγράφεται σε πρακτικό συνεδρίασης που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν το Προεδρείο του Α΄ Ελληνικού Συνεδρίου κατά της Φυματίωσης και το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου κατά της Φυματίωσης. Ως σκοπός της συνεδρίασης σημειώνεται ο ορισμός της «Διοργανωτικῆς Ἐπιτροπείας» του Β΄ Ελληνικού Συνεδρίου κατά της Φυματίωσης, καθώς και «ὁ καθορισμός τοῦ τόπου και χρόνου τῆς συγκλήσεως» του εν λόγω Συνεδρίου. Η εντολή για τη λήψη των αποφάσεων αυτών είχε δοθεί κατά τη διάρκεια του Α΄ Ελληνικού Συνεδρίου κατά της Φυματίωσης και είχε καταγραφεί στη σελίδα 665 των Πρακτικών του Α΄ Συνεδρίου. Κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο προεδρείων αποφασίστηκε όπως το Β΄ Συνέδριο πραγματοποιηθεί στον Βόλο τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 1912. Ο γιατρός προτάθηκε ως ένας από τους δύο Ειδικούς Γραμματείς του Συνεδρίου. Ως δεύτερος Ειδικός Γραμματέας προτάθηκε ο Απόστολος Κουτσαγγέλης, ενώ ως Γενικός Γραμματέας ο Δ. Ι. Σαράτσης. Την 1η Οκτωβρίου του 1911, ο γιατρός, ως ένας από τους δύο Ειδικούς Γραμματείς της Διοργανωτικής Επιτροπής του Β΄ Ελληνικού Συνεδρίου, συνυπογράφει επιστολή-πρόσκληση στο συνέδριο. Όντως το 1912 συμμετείχε στο συνέδριο και αναφέρεται ως γιατρός με έδρα την πόλη του Βόλου και ως έχων τον αύξοντα αριθμό 79 μεταξύ των μελών της εκδήλωσης. Άσκησε επίσης χρέη Ειδικού Γραμματέα, όπως του είχε προταθεί.
Ήταν, επιπλέον, ένας από τους επιστήμονες του Βόλου που εκφώνησαν ομιλία στην εκδήλωση, επί συνόλου 43 ομιλητών. Διετέλεσε Διευθυντής του Παθολογικού Τμήματος του Αχιλλοπούλειου Νοσοκομείου Βόλου. Με αυτή την ιδιότητα αναφέρεται σε συνεδρίαση με αριθμό 24 του Δημοτικού Συμβουλίου Παγασών (Βόλου) που έλαβε χώρα στις 22 Αυγούστου 1919. Σύμφωνα με εισήγηση του Σπύρου Σπυρίδη, αποφασίστηκε η αντικατάσταση του από τον δημοτικό γιατρό Νικολαΐδη, λόγω προσωρινής απουσίας του πρώτου. Η σύζυγός του γιατρού ονομαζόταν Ουρανία, ήταν κόρη του Φίλιππου Βαβάγκα και της Μαρίας Κοκωσλή (1846-1929) του Αθανασίου, με καταγωγή από την Πορταριά Πηλίου. Απέκτησαν δύο τέκνα, τον Φίλιππο (επίσης γιατρό) και τον Δημήτριο. Η Ουρανία Βαβάγκα-Κασσιοπούλου απεβίωσε το έτος 1968. Σε συναυλία που διεξήχθη στα πλαίσια του συνεδρίου, αναφέρεται ότι στο βιολί συμμετείχαν οι αδελφοί Κασιόπουλοι.