Κουτσαγγέλης Απόστολος – Βόλος - Μαιευτήρας
Ο Απόστολος Κουτσαγγέλης ήταν γιατρός και πολιτικός – δημοτικός σύμβουλος και γερουσιαστής – του Βόλου.
Πρώιμη ηλικία
Γεννήθηκε το έτος 1871[i], [ii] στο Κατηχώρι του Πηλίου [iii].
Σπουδές
Σπούδασε την Ιατρική επιστήμη στο Εθνικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Συνέχισε τις σπουδές του στο Παρίσι, όπου εκεί φαίνεται να απέκτησε την ειδικότητα του Μαιευτήρα [iv].
Ιατρικό έργο – δράση
Άσκησε το ιατρικό λειτούργημα στην πόλη του Βόλου ως Μαιευτήρας [iv]. Το έτος 1911 και συγκεκριμένα στις 14 Φεβρουαρίου, το όνομα του Απόστολου Κουτσαγγέλη αναγράφεται σε πρακτικό συνεδριάσεως που έλαβε χώρα στην Αθήνα. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν το Προεδρείο του Α΄ Ελληνικού Συνεδρίου κατά της Φυματίωσης και το Προεδρείο του Πανελληνίου Συνδέσμου κατά της Φυματίωσης. Ως σκοπός της συνεδριάσεως σημειώνεται ο ορισμός της «Διοργανωτικῆς Ἐπιτροπείας» του Β΄ Ελληνικού Συνεδρίου κατά της Φυματιώσεως, καθώς και «ὁ καθορισμός τοῦ τόπου και χρόνου τῆς συγκλήσεως» του εν λόγω Συνεδρίου. Η εντολή για τη λήψη των αποφάσεων αυτών είχε δοθεί κατά τη διάρκεια του Α΄ Ελληνικού Συνεδρίου κατά της Φυματιώσεως και είχε καταγραφεί στη σελίδα 665 των Πρακτικών του Α΄ Συνεδρίου. Κατά την κοινή συνεδρίαση των δύο προεδρείων αποφασίστηκε όπως το Β΄ Συνέδριο πραγματοποιηθεί στον Βόλο τον Απρίλιο ή τον Μάιο του 1912. Ο Απόστολος Κουτσαγγέλης προτάθηκε ως ένας από τους δύο Ειδικούς Γραμματείς του Συνεδρίου. Ως δεύτερος Ειδικός Γραμματέας προτάθηκε ο Κωνσταντίνος Κασσιόπουλος. Στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Συνεδρίου προτάθηκε ο Δ. Ι. Σαράτσης[xi].
Δράση σε άλλους τομείς
Αναμείχθηκε στα κοινά και εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος του δήμου Παγασών (Βόλου) [v]. Το έτος 1900, ο Κουτσαγγέλης συμμετείχε σε ειδική επιτροπή που συγκροτήθηκε με σκοπό την επιλογή οικοπέδου για το Δημοτικό Νοσοκομείο της πόλεως του Βόλου. Έχει γραφεί ότι δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στην επιλογή αυτή. Εκτός του Κουτσαγγέλη, στην επιτροπή συμμετείχαν και οι ιατροί Ιω. Αργύρης, Γ. Κοντογεωργίου, Δ. Χατζηκώστας, Γ. Μεναχέμ, Κ. Κολοβός, Χρήστος Βαρλαμίδης και Πυθ. Πετράτος. Η θέση που επελέγη και όπου τελικά ανεγέρθηκε το νοσοκομείο ήταν αυτή, η οποία χαρακτηριζόταν, όπως περιγράφει λυρικά η εφημερίδα “”Ἡ Θεσσαλία” στο φύλλο της 20ης Σεπτεμβρίου 1900, από τη συνάντηση δύο θετικών στοιχείων της βολιώτικης φύσεως, ήτοι «ἔνθα ὁ φλοῖσβος τοῦ θραυομένου κύματος ἀναρμονιώς [sic][1] ἀναμιγνύεται μετά τῆς ἐκ Πηλίου καταπεμπομένης αὔρας» [vi].
Το όνομά του απαντάται σε πάμπολλες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Παγασών και ως εισηγητής και ως συμμετέχων (όπως στα έτη 1907, 1908, 1909, 1911, 1913). Ιδιαίτερη ήταν, ως είναι φυσικό, η παρουσία και η συμμετοχή του σε θέματα που αφορούσαν τον τομέα της υγείας. Διετέλεσε μάλιστα και Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου[vii], [viii].
Για παράδειγμα, το όνομά του εμφανίζεται σε απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παγασών το έτος 1913 που αφορούσε τη δημόσια υγεία της πόλεως και συγκεκριμένα την πρόληψη της νόσου της χολέρας. Η απόφαση ελήφθη μετά από συνεδρίαση που έλαβε χώρα την 17η Οκτωβρίου 1913 (αριθμ. συνεδρίασης 26 και αριθμός αποφάσεως 99). Εισηγητής του θέματος στο συμβούλιο ήταν ο Απόστολος Κουτσαγγέλης. Με την απόφαση χορηγείται το συνολικό ποσό των 450 δραχμών, ως έκτακτη πίστωση, από τον Δήμο, έτσι ώστε ο Λ. Δανιήλ και άλλοι δύο γιατροί – ο Γ. Κουτσογιάννης και ο Αργύριος Χαδούλης – να αμειφθούν για αντιχολερικό εμβολιασμό που διενήργησαν στους απόρους της πόλεως του Βόλου. Στο χειρόγραφο κείμενο οι ανωτέρω ιατροί προσδιορίζονται ως «Δημοτικοί Ἰατροί». Η αρχική αίτηση των ιατρών, όπως αναφέρεται στην απόφαση, αφορούσε ποσό 500 δραχμών ως αποζημίωση για καθένα από αυτούς για τη χορήγηση «ἀντιχολερικοῦ ὀρροῦ» κατά τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο του 1913. Χαρακτηρίζεται δε η ανωτέρω χορήγηση ορού ως «πρόσθετος ἐργασία» των ιατρών. Το δημοτικό συμβούλιο δέχθηκε ότι ο αριθμός των εμβολιασθέντων απόρων ήταν όντως μεγάλος και ότι οι γιατροί «ἐκοπίασαν». Τελικά όμως αποφασίζει να δώσει «ὡς εὔλογον καί δικαίαν ἀμοιβήν» το χρηματικό ποσό των 150 δραχμών για καθένα από τους αιτούντες, λαμβάνοντας τα χρήματα από το απόθεμα του προϋπολογισμού του δήμου για το εν λόγω έτος[ix].
Στα λεγόμενα «αθεϊκά» γεγονότα του Βόλου αναφέρεται η παρουσία του Απόστολου Κουτσαγγέλη, αφού το όνομά του περιλαμβάνεται στην ως φαίνεται θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Παγασών. Τότε αποφασίστηκε η κατάργηση του Ανώτερου Παρθεναγωγείου Βόλου, καθώς και η ανακοίνωση της καταργήσεως στον διευθυντή του Παρθεναγωγείου Αλέξανδρο Δελμούζο. Η ανωτέρω συνεδρίαση είχε αριθμό 6, έλαβε χώρα στις 2 Μαρτίου του 1911 και είχε εισηγητή τον Απόστολο Κουτσαγγέλη. Ο επίσης γιατρός και δημοτικός σύμβουλος Δ. Σαράτσης υποστήριξε θερμά τον Δελμούζο και το σχολείο του, αλλά η άποψή του μειοψήφησε[x].
Ο Α. Κουτσαγγέλης εκλέχθηκε επίσης γερουσιαστής του τότε Νομού Λαρίσης για δύο θητείες[xii].
Θάνατος
Απεβίωσε το έτος 1937, σε ηλικία 66 ετών[xiii].
________________________________________
[1] Ίσως ήθελαν να γράψουν «ἐναρμονίως».
________________________________________
[i] ΔΗΚΙ, Πρακτικά Δημ. Συμβ. Παγασών 1907, τόμος 11 (Σχόλια).
[ii] “Θεσσαλικά Χρονικά”, Έκτακτος Έκδοσις, Αθήναι 1935, σελ. 171.
[iii] “Θεσσαλικά Χρονικά”, έ.α., 1935, σελ. 171.
[iv] “Θεσσαλικά Χρονικά”, έ.α., 1935, σελ. 171.
[v] “Θεσσαλικά Χρονικά”, έ.α., 1935, σελ. 171.
[vi] Φώτου Χ., Ζαρλή-Καραθάνου Μ. “Ο Βόλος και η ίδρυση του Νοσοκομείου”, 2007, σελ. 33.
[vii] ΔΗΚΙ, Πρακτικά Δημ. Συμβ. Παγασών ετών 1907, 1908, 1909, 1911, 1913.
[viii] “Θεσσαλικά Χρονικά”, Έκτακτος Έκδοσις, Αθήναι 1935, σελ. 171.
[ix] ΔΗΚΙ, Πρακτικά Δημ. Συμβ. Παγασών 1913, τόμος 12, σελ. 124.
[x] ΔΗΚΙ, Πρακτικά Δημ. Συμβ. Παγασών 1911, τόμος 11, σελ. 394-403.
[xi] Πρακτικά Β΄ Συνεδρίου Φυματιώσεως, 1912, Επανέκδοση, σελ. 16-17.
[xii] “Θεσσαλικά Χρονικά”, Έκτακτος Έκδοσις, Αθήναι 1935, σελ. 171.
[xiii] ΔΗΚΙ, Πρακτικά Δημ. Συμβ. Παγασών 1907, τόμος 11 (Σχόλια).