Κουτσορόδης Κωνσταντίνος – Βόλος
Σπουδές
Ο Κωνσταντίνος Κουτσορόδης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών [i].
Ιατρικό έργο – δράση
Στη συνεδρίαση υπ’ αριθμό 112 του Δημοτικού Συμβουλίου Παγασών (Βόλου) συζητήθηκε θέμα που αφορούσε τον γιατρό Κουτσορόδη Κωνσταντίνο. Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου του 1925. Κατ΄ αυτή συζητήθηκε, μετά από εισήγηση του Δημήτριου Κουκιάδη, αίτηση του προαναφερθέντος γιατρού, ο οποίος κατείχε την ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας. Ο Κωνσταντίνος Κουτσορόδης[1] πρότεινε με την από 28ης Φεβρουαρίου 1925 αίτησή του «τήν ἵδρυσιν ἑνός τμήματος εἰδικοῦ τοῦ κλάδου τούτου ἐν τῷ ἐνταῦθα Αχιλλοπουλείῳ Δημοτικῷ Νοσοκομείῳ τοῦ ὁποίου την διεύθυνσιν ἀναλαμβάνει». Ο ιατρός πρότεινε επίσης τον ορισμό της αντιμισθίας του από το Δημοτικό Συμβούλιο, όπως επίσης και την υποχρέωσή του να «μεταβαίνει καί δίς τῆς ἑβδομάδος διά τήν ἐπίσκεψιν τῶν ἀπόρων ἀσθενῶν τῆς πόλεως». Παρά ταύτα, το Δημοτικό Συμβούλιο «προτάσει τοῦ κ. Προέδρου γενομένη παμψηφεί ἀποδεκτή ἀπέρριψε τήν αἴτησιν ταύτην» [ii].
Κατά την έρευνά μας στα σωζόμενα μητρώα του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, αλλά και των άλλων θεσσαλικών συλλόγων, δεν εντοπίσαμε το όνομα του Κωνσταντίνου Κουτσορόδη μεταξύ των καταγεγραμμένων μελών . Παρά ταύτα, ο Κουτσορόδης χρημάτισε πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Βόλου, αφού οι γιατροί της περιοχής τον τίμησαν με την ψήφο τους, εκτιμώντας τις αρετές του ως επιστήμονα. Για τη θητεία του αυτή στην προεδρία, έχει γραφεί ότι «ἐξυπηρέτησε ποικιλοτρόπως και ἐπωφελῶς» τον σύλλογο [iii].
Σε αποτίμηση του έργου του, έχει γραφεί ότι υπήρξε ένας από τους επιφανέστερους ιατρούς της πόλεως του Βόλου, χαρακτηριζόμενος από την ευγένεια του χαρακτήρα του και από τις κοινωφελείς του δραστηριότητες [iv].
________________________________________
[1] Στο κείμενο αναγράφεται το αρχικό γράμμα του πατρωνύμου του γιατρού, το οποίο είναι σχετικώς δυσανάγνωστο, ομοιάζον με Α.
________________________________________
[i] “Θεσσαλικά Χρονικά”, Έκτακτος Έκδοσις, Αθήναι 1935, σελ. 176δ.
[ii] ΔΗΚΙ, Πρακτικά Δημ. Συμβ. Παγασών 1925, τόμος 16, σελ. 367.
[iii] “Θεσσαλικά Χρονικά”, Έκτακτος Έκδοσις, Αθήναι 1935, σελ. 176δ.
[iv] “Θεσσαλικά Χρονικά”, έ.α., 1935, σελ. 176δ.