Χατζηκώστας ή Χατζη-Κώστας Δημήτριος του Α. - Βόλος

 

Υπήρξε σημαντικός διάκονος της ιατρικής επιστήμης στην πόλη του Βόλου [i]. 

 

Πρώιμη ηλικία

 

Γεννήθηκε στο Λιβάδι Ολύμπου το 1853[i]. 

 

Ιατρικό έργο – δράση

 

Στην έκτακτη συνεδρίαση του Ιατροσυνεδρίου της 14ης Αυγούστου του 1882, το όργανο αποφάσισε τη χορήγηση από το Υπουργείο Εσωτερικών στον Δημήτριο Α. Χατζη-Κώστα απολύτου αδείας «τοῦ μετέρχεσθαι τήν ἰατρικήν ἐντός τῆς ἑλληνικῆς ἐπικρατείας κατά τούς νόμους αὐτῆς». Ως έδρα εργασίας του γιατρού αναφέρεται στην απόφαση η πόλη του Βόλου[ii].

            Το 1883 αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο νοσοκομείο του Βόλου. Έχει δώδεκα κλίνες και ευρίσκεται σε κτήριο που μισθώνει η “Φιλελεήμων Αδελφότης Βόλου”. Πρώτος γιατρός του νοσοκομείου ήταν ο Δημήτριος Χατζηκώστας. Στο εν λόγω κτήριο λειτούργησε το νοσοκομείο μέχρι το έτος 1903. Αναφέρεται ότι «αποτελεί την προϊστορία του σημερινού νοσοκομείου»[iii]. Το όνομα του γιατρού αναφέρεται από την εφημερίδα  “Θεσσαλία” (φύλλο 20ης/9/1900) μεταξύ των ονομάτων της ειδικής επιτροπής γιατρών που συστάθηκε για την επιλογή του οικοπέδου ανεγέρσεως του νοσοκομείου Βόλου. Και επέλεξαν θέση, «ἔνθα ὁ φλοῖσβος τοῦ θραυομένου κύματος ἀναρμονιώς [sic][1] ἀναμιγνύεται μετά τῆς ἐκ Πηλίου καταπεμπομένης αὔρας»[iv].

            Στις 15 Ιανουαρίου του 1904 (αριθμός αποφάσεως 17 της 18ης συνεδριάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου), ο Δ. Χατζηκώστας εκλέγεται μέλος του Αδελφάτου για τα έκθετα βρέφη του Δήμου Παγασών (Βόλου)[v]. Το ίδιο φαίνεται και από την 28η συνεδρίαση του Συμβουλίου (απόφαση με αριθμό 41) της 7ης Μαΐου του 1904[vi]. Στις 22 Φεβρουαρίου του 1910 ο Χατζηκώστας, με την απόφαση υπ’ αριθμό 21 της 7ης συνεδριάσεως, διορίζεται μέλος του Αδελφάτου του Αχιλλοπούλειου Δημοτικού Νοσοκομείου από το Δημοτικό Συμβούλιο Παγασών σε αντικατάσταση του παραιτηθέντα Πυθαγόρα Πετράτου[vii].

            Το 1912, στο Β΄ Ελληνικό Συνέδριο κατά της Φυματιώσεως στον Βόλο, ο Δ. Α. Χατζηκώστας ομίλησε ως Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Βόλου[viii]. Φαίνεται επίσης ότι ήταν και Αντιπρόεδρος του Συνεδρίου μετά και από πρόταση που διατυπώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 1911 σε συνεδρίαση του Προεδρείου του Α΄ Ελληνικού Συνεδρίου κατά της Φυματιώσεως  και του Προεδρείου του Πανελληνίου Συνδέσμου κατά της Φυματιώσεως. Η εν λόγω συνεδρίαση είχε λάβει χώρα στην Αθήνα[ix]. Σε συνέχεια της προηγούμενης συνεδριάσεως, την 1η Οκτωβρίου του 1911, συνυπογράφει ως ένας εκ των δύο Αντιπροέδρων της Διοργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου και ως Πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Βόλου επιστολή-πρόσκληση στο Β΄ Ελληνικό Συνέδριο κατά της Φυματιώσεως[x].  

            Κατά την έναρξη του συνεδρίου, ο Δ. Χατζηκώστας ήταν ο δεύτερος σε σειρά ομιλητής, αμέσως μετά από τον Νομάρχη Λάρισας Π. Αργυρόπουλο, ο οποίος κήρυξε και την έναρξη της επιστημονικής εκδηλώσεως[xi]. Συνολικά ομίλησαν στο συνέδριο 43 σημαντικές προσωπικότητες της εποχής[xii]. Το όνομα του ιατρού εμπεριέχεται φυσικά και στον κατάλογο των μελών του συνεδρίου με αύξοντα αριθμό 204, όπου σημειώνεται ως ασκών την επιστήμη του στην πόλη του Βόλου[xiii]. 

 

Θάνατος

Ο Χατζηκώστας απέθανε στον Βόλο το 1915[xiv].

 

 

________________________________________

[1] Ίσως ήθελαν να γράψουν «ἐναρμονίως».

 

________________________________________

[i] “Θεσσαλικά Χρονικά”, Έκτακτος Έκδοσις, Αθήναι 1965, σελ. 308.

[ii] Σγάντζος Μ., έ.α., σελ. 272.

[iii] Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο Βόλου, Διαδίκτυο [επίσκεψη: 14/1/2011].

[iv] Φώτου Χ., Ζαρλή-Καραθάνου Μ. “Ο Βόλος και η ίδρυση του Νοσοκομείου”, 2007, σελ. 33.

[v] ΔΗΚΙ, Πρακτικά Δημ. Συμβ. Παγασών 1904, τόμος 9, σελ. 345.

[vi] ΔΗΚΙ, Πρακτικά Δημ. Συμβ. Παγασών 1904, τόμος 9, σελ. 377.

[vii] ΔΗΚΙ, Πρακτικά Δημ. Συμβ. Παγασών 1910, τόμος 11, σελ. 292-293.

[viii] Αντωνακόπουλος Γ., Σχόλια στα Πρακτικά του Β΄ Ελληνικού Συνεδρίου κατά της Φυματιώσεως, σελ. 6, 7.

[ix] Πρακτικά Β΄ Συνεδρίου Φυματιώσεως, 1912, Επανέκδοση, σελ. 16-17.

[x] Πρακτικά Β΄ Συνεδρίου Φυματιώσεως, έ.α., σελ. 18-19.

[xi] Αντωνακόπουλος Γ., Σχόλια στα Πρακτικά του Β΄ Ελληνικού Συνεδρίου κατά της Φυματιώσεως, σελ. 6.

[xii] Αντωνακόπουλος Γ., Σχόλια στα Πρακτικά του Β΄ Ελληνικού Συνεδρίου κατά της Φυματιώσεως, σελ. 7.

[xiii] Πρακτικά Β΄ Συνεδρίου Φυματιώσεως, 1912, Επανέκδοση, σελ. 31.

[xiv] “Θεσσαλικά Χρονικά”, Έκτακτος Έκδοσις, Αθήναι 1965, σελ. 308.