Χατζηαργύρης ή Αργύρης ή Αργύρης-Χατζηαργύρης Ιωάννης του Κ. - Βόλος
Εξέχουσα Προσωπικότητα
Συνοπτική βιογραφία
Ιατρός και δήμαρχος γνωστός στο Βόλο για την άρτια επιστημονική του μόρφωση, προικισμένος με αισθήματα φιλανθρωπίας και αλτρουισμού. Γι’ αυτό οι συμπολίτες του τίμησαν τη μνήμη του δίνοντας το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της πόλης.
Πρώιμη ηλικία - Οικογενειακοί δεσμοί
Καταγόταν από την Πορταριά του Πηλίου, όπου γεννήθηκε το 1831.
Ιατρικό έργο – δράση
Εξάσκησε επιτυχώς επί σειρά ετών το επάγγελμα του γιατρού στο Βόλο. Υπήρξε για πολλά χρόνια Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου του Βόλου.
Δράση σε άλλους τομείς
Εκλέχτηκε Δήμαρχος Παγασών (Βόλου) από το 1895 έως το 1899 με την υποστήριξη του καρταλικού κόμματος. Η θητεία του συνοδευόταν διαρκώς από το σοβαρό πρόβλημα της ευλογιάς. Το 1897 συγκαλείται εκτάκτως το Δημοτικό Συμβούλιο Παγασών όπου είναι εισηγητής για να συζητήσει την αντιμετώπιση της ευλογιάς που πλήττει την πόλη. Το συμβούλιο αποφασίζει τη χορηγία 5.000 δραχμών από τον προϋπολογισμό του 1897 για την αντιμετώπιση της επιδημίας. Κατά το τελευταίο έτος της θητείας του, το 1899, η φοβερή απειλή της ευλογιάς είναι πάλι πάνω από την πόλη του Βόλου. Το Δημοτικό Συμβούλιο Παγασών συνεδριάζει και διορίζει επιτροπή αντιμετώπισης της νόσου. Η επιτροπή συγκροτείται από τον ίδιο, τον Αστυνόμο και από τους ιατρούς Δ. Σαράτση και Α. Παπαγεωργιάδη. Το δημοτικό συμβούλιο Παγασών, μετά από εισήγηση του στρέφει την προσοχή του και τις σχετικές δαπάνες προς τις λοιμώδεις νόσους οστρακιά και διφθερίτιδα, έτσι, αποφασίζεται τη χορήγηση χρημάτων με σκοπό να απολυμανθούν τα δημοτικά σχολεία της πόλης του Βόλου. Το δημαρχιακό έργο του επεκτεινόταν και σε άλλα θέματα ευρύτερου δημόσιου υγειονομικού ενδιαφέροντος, όπως, για παράδειγμα, την εισήγηση και ψήφιση από το Δημοτικό Συμβούλιο της κατασκευής αποχωρητηρίων σε διάφορα μέρη της παραλίας του Βόλου. Συμμετείχε και στην επιτροπή επιλογής οικοπέδου για το Δημοτικό Νοσοκομείο Βόλου. Με τη μετριοπαθή τακτική του απέφυγε θύματα και λεηλασίες κατά την κατάληψη της Θεσσαλίας το 1898 από τους Οθωμανούς.
Θάνατος
Απεβίωσε το 1908.
Βιβλιογραφία
Δεσιμόνα Α. Νικόλαου, Η άσκηση της ιατρικής και οι γιατροί στο Θεσσαλικό χώρο (1881-1940), διδακτορική διατριβή, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Σχολή Επιστημών Υγείας. Τμήμα Ιατρικής, Λάρισα 2017.
Αντωνίου Α. Αντώνη, Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Νεότερης Θεσσαλικής Ιστορίας, Αθήνα Μεταίχμιο 2018, σ. 54.